Champagne             Weetjes over de druifjes

De "Chardonnay" druif,
Hoog gewaardeerd in Champagne. Het is de meest besproken, de hoogst geprezen, maar minst aangeplante variëteit.  Kenmerkend is de witte kleur van de druifjes.
Zij geeft, door de hoge zuurtegraad (hoger dan Pinot Noir) de nodige elegantie, lichtvoetigheid en verfijning aan de champagne. De meeste blanc de blancs champagnes worden daarom geprefereerd als aperitief. U vindt deze druif het meeste terug in de Côte des Blancs regio, de bakermat van de Chardonnay.

De "Pinot Noir" druif,
U kent deze druif uit de Rode wijnen? Ze vervult wel degelijk een belangrijke rol in champagne.
U vindt deze druiven vooral regio Montagne de Reims en Aube. De druif is zeer gevoelig aan vorst. In de rijpingsfase, het najaar, is zij vanwege de compacte trosvorming en dunne schil zeer gevoelig voor rot.
Het is dus geen gemakkelijke druif in de wijngaard. Goed gerijpt en gezond kan deze druif een grandioze rol vervullen. Zij geeft diepte, structuur, fruit en karakter aan de Champagne!

De "Pinot Meunier" druif,
Verrassend sterk vertegenwoordigd in de Champagne Regio. Met veel trots vertelt men altijd over Pinot Noir en Chardonnay, maar de Pinot Meunier blijkt een belangrijk aandeel te hebben in de Champagne.  De druif is winterhard en dat is belangrijk in een noordelijk gelegen wijngebied. Zij rijpt eerder dan de Pinot Noir en Chardonnay en dat is niet onbelangrijk. Champagnes die deze druif bevatten bezitten een fris, opwekkend en floraal aroma.         

De 3 druivensoorten in de champagne
De 3 druivensoorten in de champagne