Champagne Weetjes over de druifjes
De "Chardonnay" druif,
Hoog
gewaardeerd in Champagne. Het is de meest besproken, de hoogst geprezen, maar minst aangeplante variëteit. Kenmerkend is de witte kleur van de druifjes.
Zij geeft, door de hoge
zuurtegraad (hoger dan Pinot Noir) de nodige elegantie, lichtvoetigheid en
verfijning aan de champagne. De meeste
blanc de blancs champagnes worden daarom geprefereerd als aperitief. U vindt deze druif het meeste terug in de Côte des Blancs regio, de bakermat van de Chardonnay.
De "Pinot Noir" druif,
U
kent deze druif uit de Rode wijnen? Ze vervult wel degelijk een belangrijke rol in champagne.
U vindt deze druiven vooral regio
Montagne de Reims en Aube. De druif is zeer gevoelig aan vorst. In de rijpingsfase, het najaar, is zij
vanwege de compacte trosvorming en dunne schil zeer gevoelig voor rot.
Het is dus geen gemakkelijke druif in de
wijngaard. Goed gerijpt en gezond kan
deze druif een grandioze rol vervullen. Zij geeft diepte, structuur, fruit en
karakter aan de Champagne!
De "Pinot Meunier" druif,
Verrassend
sterk vertegenwoordigd in de Champagne Regio. Met veel
trots vertelt men altijd
over Pinot Noir en Chardonnay,
maar de Pinot Meunier blijkt een belangrijk aandeel te hebben in de Champagne. De
druif is winterhard en dat is belangrijk in een noordelijk gelegen wijngebied.
Zij rijpt eerder dan de Pinot Noir en Chardonnay en dat is niet
onbelangrijk. Champagnes die deze druif
bevatten bezitten een fris, opwekkend en floraal aroma.
